Lucka 8 – kikärtsbrownie

december 8th, 2010

Här är ytterligare ett recept på brownie, fast med helt andra ingredienser. Apropå ingredienser så lekte vi faktiskt min favoritlek ”gissa ingredienserna” när vi bjöd på den här kakan. Den kanske mest otippade ingrediensen var det ingen som satte. Och det kanske förresten var tur, möjligen hade kakan inte varit lika god om den smakat kikärtor? Det här är hursomhelst en brownie med stark chokladsmak, lite smuligare och åt det vuxna hållet i sin smak. God tycker jag, särskilt med söta och fräscha hallon till. Jag tackar Emma på fina Torsk på Lax som tipsade om receptet.

Kikärtsbrownie
125 g smör
180 g mörk choklad
3,5 dl (kokta) kikärtor
1 dl valnötter
3 msk kakao
3 msk kokosflingor
1 dl mandel
3 ägg
1 dl agavesirap (alt honung)
en nypa salt

Smält smör och blanda  i 140 gram av chokladen, som hackats. Mixa kikärtor, valnötter, kakao, salt och kokos till en slät smet. Tillsätt chokladblandningen och mixa lite till. Vispa ägg i en separat bunke, tillsätt sedan agavesirap och vispa lite till. Blanda sedan de vispade äggen med chokladmixen. Tillsätt därefter hackad mandel och resten av den hackade chokladen. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd  ugnsform. Grädda i 170 grader (varmluft) i 25-30 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten, men är godast om den får svalna och stå till sig till dan därpå.

Skriv ut inlägg

29 Responses to “Lucka 8 – kikärtsbrownie”

  1. Bambi on december 8, 2010 10:09

    Låter spännande. Kanske till och med jag kan tycka om kikärtor om de är i chokladformat. :) Fast vegansk är den väl inte? Är ju både ägg och smör bland ingredienserna?

  2. Plommonet on december 8, 2010 10:24

    Har du ändrat på ursprungsreceptet? Det kan ju inte vara en vegansk kaka om det är både ägg och smör i den?

  3. Ellen on december 8, 2010 11:07

    Vilken fin bild!
    Kakan låter spännande – men hur är den vegansk om det är ägg i? :)

  4. tina on december 8, 2010 12:12

    Alla: Dementi; givetvis är inte kakan vegansk!! Jag var nog mer trött än vaken när jag skrev inlägget sent igår kväll. Jag ber om ursäkt, för att inte tala om att nutritionisten i mig rodnar över mitt slarv! ;-)

  5. Mårtenssons kök on december 8, 2010 18:15

    Så häftigt kul med kikärtor i en chokladkaka, även om man inte känner smaken av dom:)

  6. josefina on december 8, 2010 18:59

    en nyttig kaka med andra ord! ser jätefin ut med hallonen … mums.

  7. Sofie / Mumsfillibaba on december 8, 2010 19:49

    Vad spännande!!

  8. Emma on december 8, 2010 20:33

    Åh, måste baka den snart igen. Det är verkligen min bästa kaka! Tack för att den fick dyka upp i din fina kalender.

  9. Emmy on december 8, 2010 21:58

    Denna har jag också testat, fast med en bönmix. Jag bakade den lite kortare tid så den fortfarande var kladdig. Jättegod tyckte jag.

  10. charlotta on december 8, 2010 22:28

    den här kakan har jag spanat in ett bra tag, jag ska bara komma loss till att faktiskt prova på den också!

  11. tina on december 9, 2010 21:27

    Mårtenssons kök: Japp, roligt med något nytt (för mig)!

    Josefina: :-)

    Sofie: Jamenvisst!

    Emma: Tack själv för ett finfint recept!

    Emmy: Kikärtsbrownie och kikärtskladdkaka, hårfin skillnad! :-)

    Charlotta: Jag ska bara.

  12. Ann-Louise on december 11, 2010 16:07

    Låter jättegott! Jag har funderat lite kring det där med agave… Vad är den stora skillnaden ur hälsoperspektiv mellan den och honung?

    Tack för en jättefin chokladkalender!

  13. tina on december 11, 2010 22:48

    Ann-Louise: Tack själv!

    Energimässigt, ingen skillnad. Agave är dock sötare, och därför kan en mindre mängd användas. Det sägs att agave ger en långsammare höjning av blodsockret än vad honung gör,Idet ska jag låta vara osagt. I övrigt är jag inte särskilt påläst om agave och skulle tro att skillnaden i ”nyttighet” är marginell. Ett inte-alls-vetenskapligt-men-ändock-intressant-resonerande kan du läsa här: http://www.latimes.com/features/health/la-he-nutrition30-2009mar30,0,4068006.story

    Skillnad i smak, definitivt. Jag gillar båda smakerna, men på olika vis.

  14. Helena on december 12, 2010 11:09

    Det ska vara kokta kikärter va? Torra kikärter är ju så stenhårda, men med en bra mixer kan det nog gå :)

  15. tina on december 12, 2010 11:14

    Helena: Rätt tänkt! :-) Kikärtorna ska vara kokta, antingen hemmakokta eller som vi kör fusk-på-burk.

  16. Maud on december 12, 2010 12:39

    Kan man använda kikärtsmlöl?

  17. Ann-Louise on december 12, 2010 17:31

    Tack för länken! Har läst den och känner mig lite klokare nu. :)

  18. tina on december 12, 2010 19:45

    Maud: Jag har aldrig använt kikärtsmjöl! Rent spontant så tänker jag att kokta kikärtor (”blötare” ingrediens) inte rakt av kan bytas ut mot kikärtsmjöl (torr ingrediens). Jag får nog passa och fråga, vad säger ni andra?

    Ann-Louise: :-)

  19. Maud on december 14, 2010 15:47

    Nej det är ju klart, det är ju inte riktig samma sak.
    Jag hade bara hoppats på ytterligare ett användningsområde för min påse med kikärtsmjöl. Jag har gräddat SOCCA (kikärtspannkakor. Jättegott, men tyvärr mycket fett(olivolja).

  20. tina on december 14, 2010 19:16

    Maud: Testa Lisas kikärtspannkakor vetja, ingen olja alls i receptet: http://matalskaren.taffel.se/2008/01/21/mer-indiskt-kikartspannkakor/
    Kikärtsmjöl kan du använda istället för vetemjöl, passar säkert finfint t ex i mina favoritfalaflar på gula ärtor: http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/
    :-)

  21. Helena on december 14, 2010 23:40

    Mitt recept på morotsbiffar innehåller kikärtsmjöl och brukar vara väldigt uppskattat:
    http://oversattarbloggen.blogspot.com/2008/10/alla-dessa-dagar.html

  22. Maud on december 15, 2010 11:48

    Tack för tipsen-skall prova!

  23. tina on december 15, 2010 19:42

    Helena: Tack för recepttips! Morotsbiffar låter gott!

    Maud: Ingen orsak!

  24. Linnea on november 29, 2012 19:44

    Jag har bara hunnit smaka smeten än så länge och den var UNDERBAR – längtar efter det färdiga resultatet!

  25. have a peek here on juli 22, 2013 06:17

    have a peek here…

    Lucka 8 – kikärtsbrownie at chokladkalender…

  26. gucci wallet Cyber Monday 2014 on november 20, 2014 08:33

    Il 14 aprile 2011 il Ministero dell’Interno comunicava di avere adeguato la legge 241 del 26 maggio 1969 introducendo una riduzione del 40% sino a un massimo di 40 euro sull’acquisto del biglietto aereo di andata e ritorno per la sede elettorale di iscrizione sulle tratte nazionali. Il sottosegretario all’Interno Michelino Davico spiegava di aver ritenuto maturi i tempi per innovare una legislazione datata, che non prevedeva l’uso degli aerei per spostarsi da una città all’altra del Paese. Dichiarava altresì che dato l’interesse suscitato dalla norma erano stati invitati formalmente i circa 15 vettori che coprono tratte interne a manifestare la loro volontà di inserire nella loro offerta commerciale questa dedicata al voto.

  27. Source on juni 11, 2015 19:35

    เป็นกฏเกณฑ์พระอาราม สาย aux เหมือนอันเดียวแต่โดยไม่คว้าชำระคืนระเบียบส่วนอื่นล่วง สาย aux ไม่ว่าจะหมายถึงการอุปมาอุปมัยถิ่นที่ประกอบด้วยแห่งเนื้อเพลง https://youtu.be/mYaLJ2nlwFE ไม่ก็งานบ่งความรู้สึกที่ออกอากาศ สาย aux ข้างในเพลงทั้งนี้เกี่ยวกับท่วงทำนองถิ่นประกอบด้วยเนื้อเพลงจัดหามาแต้มอุดม

  28. cgi.woodyham.com on juni 17, 2017 03:58

    Brasília: Apostolado da bem-estar, 2006. http://cgi.woodyham.com/yybbs/yybbs.cgi?list=thread

  29. clock kits on juni 19, 2017 10:22

    clock kits…

    Find here the top new clock parts that’s available and at the best price you can get now!…

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar