Lucka 7 – ett schackbräde av choklad
När chokladinspirationen dalar en vecka in i adventskalendern, är man lyckligt lottad när fina vänner ringer på dörren med två sorters julgodis. Är det choklad, utbrast jag förhoppningsfullt och utan pokerfejs redan innan vännerna/julgodisarna släppts in. Och ibland har man faktiskt mer tur än vad man förtjänar. Två sorters julgodis med choklad i bägge, rena vinstlotten med andra ord. Och vinstlott för mig = vinstlott för er. Idag blir det därför dubbelt upp i lucka 7; Magnus franska chokladkola och saffransfudge med vit choklad.
Magnus franska chokladkola
400 g mörk choklad
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
0,75 dl honung
Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsfast form (ca 15×20 cm), olja in pappret lätt. Koka upp grädde, socker och honung under omrörning. Rör ner grovhackad choklad tills den smälter. Koka tills kolasmeten klarar kulprovet (ett litet smakprov av smeten hälls i ett glas med kallt vatten, om den kan formas till en rund kula har den kokat tillräckligt länge = drygt en halvtimme). Häll ut smeten i den bakplåtsbeklädda formen. Låt kallna några timmar och skär därefter upp små kolabitar. Recept: Magnus Johansson
Saffransfudge med vit choklad
2,5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
75 g vit choklad
1 kuvert saffran
Koka upp grädde och socker under omrörning i ca 10 min, tills smeten klarar ett kulprov (se receptet ovan). Ta kastrullen från plattan och rör ner saffran och hackad choklad. Rör tills chokladen är helt smält och häll därefter upp smeten i en bakplåtsförsedd form (ca 10×15 cm). Låt stelna och skär sedan rutor med en vass kniv. Recept från Söta saker.
Publicerad i julgodis | Comments (12) Skriv ut inlägg12 Responses to “Lucka 7 – ett schackbräde av choklad”
Kommentera
Smarrigt! Tänkte laga lite kola ikväll, funderar lite på den översta med choklad….
Filippa: Ja gör det, den var mycket god! Saffransfudgen var visserligen också god (men av det lite sötare och mäktigare slaget).
Nu kom jag ju på vad jag glömt köpa – Saffran!
tack för påminnelsen :) Saffransfudge låter förövrigt tokigt gott.
Mums! De där ska jag testa före jul, då julgodistillverkningen startar hos mig. :)
Och vad kul att du också kört Kortvasan. Inget du vill göra om igen? Var det hemska nedförsbackar? (Jag har lite fobi för långa backar som slutar med en kurva…)
Äsch, det ska nog gå bra.
Åh! Saffransfudgen måste jag prova! Var dom goda? Jag måste ju bestämma vad jag ska tillverka och ge bort i julklapp! Hitills finns müsli, saffransskorpor, äppelmos och olika tryfflar på listan. Jag tror att dom där också skulle platsa!
Så gott det ser ut, undra just vilken av dom jag skall testa att göra först :-)
Helena: :-)
Camilla: Nej det var inte hemskt, det var kalaskul! Och nedförsbackarna var mer uppskattade än otäcka! :-)
Rebecka: Jag gillar allt med saffran och dom var goda. Men mäktiga. En bit räcker, sen är man nöjd ett bra tag. Hemgjorda ätbara presenter är bästa klapparna, dina nära och kära blir säkerligen glada!
Linda: Oledoledoff. Kola?
Tack – det känns tryggare. :)
Nu har jag gjort saffransfuden. Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk innan, men den var ju supergod! Klart godast av alla julgodisar jag gjort hittils. Och då har jag ändå gjort både vanlig knäck, chokladknäck, arrakskola, mozartkulor, limekyssar, limechokladtryffel och saffransfudge. Det är ett gott betyg för att vara från mig… :)
Camilla: :-)
Bambi: Wow, hinner du med något annat än julgodisbak? :-D Har du testat mina favoriter än? http://kalender2010.pickipicki.se/2010/12/lucka-4-vit-chokladtryffel-med-lingon/
:-)
Jag testade också saffransfudgen men missade (som vanligt) att köpa saffran. Smaksatte med kardemumma istället men missade kulprovet så det blir en något rinnig fudge. Omgång två gjorde jag med mörk choklad, sesamfrön och havssalt ovanpå, kom ihåg att göra kulprovet också så det blev en toppenomgång! :)
Hanna: Åh, mörk choklad, sesamfrön och havssalt! Det låter som något för mig. Spännande! :-)