Lucka 7 – ett schackbräde av choklad

december 7th, 2010

När chokladinspirationen dalar en vecka in i adventskalendern, är man lyckligt lottad när fina vänner ringer på dörren med två sorters julgodis. Är det choklad, utbrast jag förhoppningsfullt och utan pokerfejs redan innan vännerna/julgodisarna släppts in. Och ibland har man faktiskt mer tur än vad man förtjänar. Två sorters julgodis med choklad i bägge, rena vinstlotten med andra ord. Och vinstlott för mig = vinstlott för er. Idag blir det därför dubbelt upp i lucka 7; Magnus franska chokladkola och saffransfudge med vit choklad.

Magnus franska chokladkola

400 g mörk choklad
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
0,75 dl honung

Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsfast form (ca 15×20 cm), olja in pappret lätt. Koka upp grädde, socker och honung under omrörning. Rör ner grovhackad choklad tills den smälter. Koka tills kolasmeten klarar kulprovet (ett litet smakprov av smeten hälls i ett glas med kallt vatten, om den kan formas till en rund kula har den kokat tillräckligt länge = drygt en halvtimme). Häll ut smeten i den bakplåtsbeklädda formen. Låt kallna några timmar och skär därefter upp små kolabitar. Recept: Magnus Johansson

Saffransfudge med vit choklad

2,5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
75 g vit choklad
1 kuvert saffran

Koka upp grädde och socker under omrörning i ca 10 min, tills smeten klarar ett kulprov (se receptet ovan). Ta kastrullen från plattan och rör ner saffran och hackad choklad. Rör tills chokladen är helt smält och häll därefter upp smeten i en bakplåtsförsedd form (ca 10×15 cm). Låt stelna och skär sedan rutor med en vass kniv. Recept från Söta saker.

Skriv ut inlägg

12 Responses to “Lucka 7 – ett schackbräde av choklad”

 1. Filippa H. on december 7, 2010 11:22

  Smarrigt! Tänkte laga lite kola ikväll, funderar lite på den översta med choklad….

 2. tina on december 7, 2010 12:46

  Filippa: Ja gör det, den var mycket god! Saffransfudgen var visserligen också god (men av det lite sötare och mäktigare slaget).

 3. Helena Ljunggren on december 7, 2010 14:51

  Nu kom jag ju på vad jag glömt köpa – Saffran!
  tack för påminnelsen :) Saffransfudge låter förövrigt tokigt gott.

 4. Camilla on december 7, 2010 15:35

  Mums! De där ska jag testa före jul, då julgodistillverkningen startar hos mig. :)
  Och vad kul att du också kört Kortvasan. Inget du vill göra om igen? Var det hemska nedförsbackar? (Jag har lite fobi för långa backar som slutar med en kurva…)
  Äsch, det ska nog gå bra.

 5. Rebecka on december 7, 2010 19:24

  Åh! Saffransfudgen måste jag prova! Var dom goda? Jag måste ju bestämma vad jag ska tillverka och ge bort i julklapp! Hitills finns müsli, saffransskorpor, äppelmos och olika tryfflar på listan. Jag tror att dom där också skulle platsa!

 6. Linda - Cupcakefluffan on december 7, 2010 20:41

  Så gott det ser ut, undra just vilken av dom jag skall testa att göra först :-)

 7. tina on december 7, 2010 22:31

  Helena: :-)

  Camilla: Nej det var inte hemskt, det var kalaskul! Och nedförsbackarna var mer uppskattade än otäcka! :-)

  Rebecka: Jag gillar allt med saffran och dom var goda. Men mäktiga. En bit räcker, sen är man nöjd ett bra tag. Hemgjorda ätbara presenter är bästa klapparna, dina nära och kära blir säkerligen glada!

  Linda: Oledoledoff. Kola?

 8. Camilla on december 8, 2010 15:12

  Tack – det känns tryggare. :)

 9. Bambi on december 13, 2010 08:53

  Nu har jag gjort saffransfuden. Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk innan, men den var ju supergod! Klart godast av alla julgodisar jag gjort hittils. Och då har jag ändå gjort både vanlig knäck, chokladknäck, arrakskola, mozartkulor, limekyssar, limechokladtryffel och saffransfudge. Det är ett gott betyg för att vara från mig… :)

 10. tina on december 13, 2010 20:52

  Camilla: :-)

  Bambi: Wow, hinner du med något annat än julgodisbak? :-D Har du testat mina favoriter än? http://kalender2010.pickipicki.se/2010/12/lucka-4-vit-chokladtryffel-med-lingon/
  :-)

 11. Hanna on december 14, 2010 09:50

  Jag testade också saffransfudgen men missade (som vanligt) att köpa saffran. Smaksatte med kardemumma istället men missade kulprovet så det blir en något rinnig fudge. Omgång två gjorde jag med mörk choklad, sesamfrön och havssalt ovanpå, kom ihåg att göra kulprovet också så det blev en toppenomgång! :)

 12. tina on december 14, 2010 19:19

  Hanna: Åh, mörk choklad, sesamfrön och havssalt! Det låter som något för mig. Spännande! :-)

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar