Lucka 4 – vit chokladtryffel med lingon
Jag har sagt det många gånger förr, och kommer att fortsätta tjata om samma sak år efter år, såhär i juluppladdningstider. Nämligen; julgodis i all ära, men ska ni bara baka en julgodissort så satsa på ett vinnande kort. Det vinnande kortet stavas vit chokladtryffel med lingon och kanel, och är något alldeles extra.
Vit chokladtryffel
med lingon och kanel
250 g vit choklad
0,75 dl vispgrädde
0,5 tsk kanel
1 dl frysta lingom
florsocker
vit choklad att doppa tryfflarna i
Hacka 250 g choklad. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula (25 enligt receptet, jag gjorde några fler). Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält vit choklad i en skål över sjudande vatten. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvaras i kylskåp. Receptet är från systrarna Eisenmanns fina bok Vinterns söta.
Bildbevis
De tre senaste årens utseende på tryfflarna
Tidigare adventskalendrar på pickipicki
Chokladkalender 2008
Julkalender 2009
12 Responses to “Lucka 4 – vit chokladtryffel med lingon”
Kommentera
ååh! De där har jag ju handlat hem ingredienser till för att fixa i helgen. gillar iden med lingon och vitchoklad. Just nu så gör vi de här i vårt röda kök;
http://www.bloggfamiljen.se/2010/11/25/gillar-ni-bounty/
Åh, vad gott det låter. :) Vad gör du med allt julgodis och bakverk som du bakar nu i december? Äter ni upp det efter som, eller blir det värsta godaste kalaset på själva julafton?
Svar: Japp, jag & maken ska åka Kortvasan – ser fram emot det med skräckblandad förtjusning. 3 mil klarar jag, men det är just det där med allt folk runtomkring som stressar mig, jag vill helst åka ensam ute i en öde skog. ;)
Kram och ha en fin dag!
Härligt med lingonens syrlighet mot chokladens sötma kan jag tänka.
Du är välkommen in när du har vägarna förbi så lovar vi att vi bjuder på de urgoda flarnen med nutella:)
Måste säga att jag blev så himla imponerad av din kalender att jag gjorde en egen. Du mins kanske att jag frågade dig hur du gjort. Kom på en egen ide som får duga.
Den vita chokladtryffeln låter jättegod!
Elin: Gott!
Camilla: Vi äter tills vi spricker! ;-) Nä, vi fyller frysen och så bjuder vi nära och kära.
Vad kul, det måste ju vara optimalt skidträningsväder i år. Jag har åkt Kortvasan en gång. Man blir faktiskt ganska peppad av alla som hejar brevid spåren.
Mårtenssons kök: Haha, jag glömmer aldrig en inbjudan! Jag kommer, var så säkra.
Loulas kök: Jag kikade, vad fin den är! :-)
I år måste jag ju verkligen testa dessa, även om jag är lite skeptisk till vit choklad. Jag litar på dina smaklökar helt enkelt!
Lotta: Testa med ett halvt recept vetja! Jag är inte heller ett stort fan av vit choklad, men jag tycker att dessa tryfflar är något alldeles extra. Syrliga lingon och kanel får mig att tycka om vit choklad i det här fallet, kanske är det lika för dig? :-)
Hur ska man förvara dom? Blir dom kladdiga om man har dom i rumstemperatur? Jag föredrar den mesta chokladen kylskåpskall, men ska man ge bort i julklapp kan det ju hända att det får ligga under granen ett tag :)
Rebecka: Dom förvaras bäst i kylskåp, men visst klarar dom ett par timmar under granen utan problem! :-D
[...] fortfarande dominerar. En av mina två favoriter är Katarinas så kallade GI-godis, (den andra favoriten tror jag att ni känner väl vid det här laget). I år lanserade hon en alternativ variant med namnet hälsogodis. Trots provsmakning så vet jag [...]
Jag kan inte fatta att inte jag kom på det här med chokladbloggkalender först (jag skulle iofs ha kommit på det här med att blogga ett par år tidigare då också). Det är ju genialt. Genialt.
Och jag kallar mig chocoholic. pffft!
ps, funderar på de här med granatäpplekärnor. och kanske små bitar grönt äpple. eller om jag bara hittar på ursäkter för att starta ett chokladprojekt.. lingom är ju för övrigt en klassiker ;)
Cecilia: Ja, starta ett chokladprojekt! :-)