Lucka 3 – chokladfondant

december 3rd, 2010

En perfekt gräddad (det vill säga snålt gräddad) chokladfondant är fredagslyx i efterrättsformat. Tillsammans med en kula god vaniljglass och/eller en fräsch apelsinsallad är efterrätten snudd på oslagbar med mina ögon sett. Fondanten är faktiskt enklare att tillaga än vad man kan tro, knepet är helt enkelt att veta exakt hur många minuter som krävs i just din ugn. Man får testa sig fram helt enkelt, i vår ugn krävs prick 11 minuter. Men, nu är ju inte livet i det röda köket så alltid glättigt och perfekt som man kan luras till att tro ibland. Ett sista-minuten-fuskknep att ta till (om fondanten råkar stå inne den där extra minuten för länge) är att i smyg röra ihop någon tesked kakao, en gnutta socker och någon matsked mjölk och smyga ner i kakan. Fusk javisst, men kom ihåg att jag har sagt att man får.

Chokladfondant
75 g smör
100 g mörk choklad (70 %)
2 st ägg
4 msk strösocker

Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen delad i mindre bitar. Låt chokladen smälta på svag värme under omrörning. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp och vänd ner detta i chokladsmeten. Häll i 4 stycken smorda ugnsfasta formar, alternativt muffinsformar (som med fördel kan stå i en muffinsplåt), grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i omkring 12 minuter. Chokladfondanten ska vara gräddad på utsidan men lös inuti.

Tidigare adventskalendrar på pickipicki
Chokladkalender 2008
Julkalender 2009

Skriv ut inlägg

5 Responses to “Lucka 3 – chokladfondant”

 1. Erika - Bakglädje on december 3, 2010 08:52

  Åh, det har jag länge velat prova. Kanske ska ta och testa som efterrätt vid juldagarna när vi har massa folk hemma hos oss. :-)
  Tack för receptet!

 2. Rebecka on december 3, 2010 19:59

  Åh vad jag älskar din chokladkalender! Den bästa kalendern hittills! :)

 3. tina on december 3, 2010 22:08

  Erika: Ja gör det vetja! :-)

  Rebecka: Tack snälla du, det var fint sagt!

 4. میکروفون بیسیم on februari 3, 2022 05:16

  یکی از کارگاه ساختمانی های فروشگاهی که
  به روی تخصصی درب زمینه تجهزات
  صوتی پشه این کاری است ایستگاه نوا می باشد بوسیله خد ای که شما.

  My site :: میکروفون بیسیم

 5. Belts on maj 2, 2022 07:20

  Article writing is also a excitement, if you know afterward you can write or
  else it is complicated to write.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar