Lucka 15 – Carls chokladbiskvier
Carl bakar chokladbiskvier och det är en fröjd att titta på. Med ena ögat i den bibliotekslånade fina chokladboken av Jan Hedh, lär han mig allt som finns att veta om tempererad choklad. Man kan säga att vi är chokladkungar, fram tills det praktiska momentet. Då blir det plötsligt ganska svårt, för att inte säga omöjligt. Nåväl, vad är tempererad choklad i jämförelse med otempererad-chokladbiskvi-fika tillsammans med någon man tycker om? Ingenting. Receptet tipsade förresten Erika om, henne och originalreceptet hittar ni här.
Chokladbiskvier
Mandelbotten:
100 g sötmandel
100 g florsocker
1 äggvitor
Smörkräm:
100 g osaltat smör
90 g florsocker
1 äggula
2 msk kakao
Garnering:
50 g mörk choklad
Skålla och mal mandeln, blanda tillsammans med florsocker. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i mandeln- och florsockerblandningen. Klicka ut 10 lika stora bollar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till kakorna litegrann. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter i 200 grader. Låt svalna på galler. Rör ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred smörkräm på varje kaka, med en rundad form på ovansidan. Ställ in kakorna i frysen och låt dem bli rejält kalla innan de toppas med choklad. Smält chokladen och (blanda eventuellt i knappt en halv tesked olja). Doppa smörkrämsidan i chokladen. Låt biskvierna stelna i kylskåp, förvaras i kyl eller frys.
Publicerad i bakat | Comments (8) Skriv ut inlägg8 Responses to “Lucka 15 – Carls chokladbiskvier”
Kommentera
Vad kul att ni testade chokladbiskvierna. De är väldigt populära hemma hos oss. Jag har en svärfar som älskar chokladbiskvier så det är en perfekt present till honom om man vill ge bort något hembakat. :-)
Men ska det verkligen vara andra proportioner här än i originalreceptet? (Halv sats till bottnar och chokladöverdrag, hel sats till smörkrämen.)
Det här verkar spännande. Jag har alltid trott att chokladbiskvier är näst intill omöjliga att göra, men det här receptet verkar ju inte allt för komplicerat. Någon gång när energin och tålamodet finns ska jag testa.
Erika: Vilken lycka, att få hembakta biskvier i present!
Helena: Vi bakade halv sats, eftersom det finns en hel det chokladfika här hemma redan (av någon konstig anledning…) Carl tyckte doch att det skulle vara rikligt med smörkräm och dubblade den när han bakade. :-)
Sara: Jag har inte heller vågat mig på biskvier. Det är tur att Carl är modig. Han hälsar att det är lättare än vad man kan tro.
så gott med biskvier, har dock aldrig testat att göra dom själv
Chokladbiskvier är aldrig fel! I mammas gamla recept är det lite olja i den smälta chokladen. Det ger den där fina blanka ytan utan att man behöver temperera chokladen. Fusk? Kanske det, men fint blir det utan att man blir galen!
Gott, gott. Små minibiskvier köper vi ibland på ett av stans caféer, så goda och lättätna… (heter det så tro?)
Linda: Lite pilligt, men kul. :-)
Lotta: Jag tror faktiskt att det stod så i originalreceptet, med olja alltså. Men C ville ju så gärna temperera ;-)
Mårtenssons kök: Lättätna, jamenvisst! Eller försvinnande goda, gissar att det är samma sak!