Lucka 1 – Rasmus chokladkakor

december 1st, 2010

Finfina chokladkakor får utgöra startskottet för årets upplaga av pickis chokladkalender. En bra start för mig som är svag för kombinationen apelsin och choklad. För den som  vill att kakorna gärna får smaka rosmarin, är ett hett tips att välja finhackad färsk rosmarin framför torkad (det tänker jag göra nästa gång). Veganska är kakorna dessutom. Men skulle man nu inte vara vegan, så är kakorna toppengoda tillsammans med ett glas kall mjölk. Bara så att ni vet.

Rasmus chokladkakor med apelsin,
hasselnötter och rosmarin

0,75 dl hasselnötter
80 g mörk choklad
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver (el vaniljsocker)
rivet skal från en apelsin
1 tsk torkad (el 2 tsk finhackad färsk) rosmarin
1,75 dl råsocker
1 msk farinsocker
1,25 dl neutral olja
0,75-1 dl vatten

Rosta hasselnötterna i en ugnsform i ungfär 7 min (eller i en torr stekpanna, passa noga!). Låt nötterna svalna och plocka bort lösa skal. Sikta mjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker i en stor bunke. Blanda ner rivet apelsinskal och rosmarin. Rör ner socker, olja och det mesta av vattnet. Arbeta ihop en slät deg, tillsätt lite mer vatten om det behövs. Hacka nötter och choklad och blanda ner dessa i degen. Forma små kakor lägg på bakplåtspapper på två plåtar. Grädda en olåt i taget i mitten av ugnen i 180 grader i 12-15 min. Låt kakorna svalna på galler (de stelnar då, och det gör mao inget om kakorna fortfarande är lite mjuka när de kommer ut från ugnen).

Tack till Rasmus på Vegologi, som är upphovsman till detta recept.

Tidigare adventskalendrar på pickipicki
Chokladkalender 2008
Julkalender 2009

Skriv ut inlägg

18 Responses to “Lucka 1 – Rasmus chokladkakor”

  1. frida on december 1, 2010 08:22

    De där kakorna känner jag igen ;-)
    Kan intyga att de är superdupergoda!

  2. Charlottes matblogg on december 1, 2010 08:23

    Vad kul med en chokladkalender! De där chokladkakorna ser riktigt smaskiga ut på bilden och den där Rasmus har gjort ett verkligen unikt recept på chokladkakor med bla rosmarin i!!! Kul!

  3. eanie on december 1, 2010 09:29

    hurra för kalendrar och veganska kakor! :)

  4. Sofie / Mumsfillibaba on december 1, 2010 10:09

    Vad många goda smaker! Ser fram emot att öppna lucka efter lucka…

  5. Lotta on december 1, 2010 10:26

    Åh så gott, nu har jag något att baka till min vegan-familj! För egen del blir det ingen blogg-kalender i år. Enerigin fattas fortfarande. Men jag pysslade i alla fall en chokladkalender till finaste mannen!

  6. Johanna on december 1, 2010 10:32

    AH! Äntligen dax för cholkadkalender igen! Härlig tradition må jag säga. Igår fick vi dock bryta en annan tradition och tända alla fyra ljusen i adventsljusstaken eftersom det var så mörkt och kallt under strömavbrottet :)

  7. Anna on december 1, 2010 10:49

    Åh! Det där lätt riktigt gott, får hamna på listan att göra under julbaket! ;D

  8. Adara Magazine- bloggtidningen på nätet! on december 1, 2010 11:13

    ÅÅh vad goda de ser ut!

  9. Mårtenssons kök on december 1, 2010 11:40

    Gott med rosmarin i kakor, det ger en underbar smak tycker vi! Har gjort både en mjuk kaka och kex med rosmarin i och de blev supergoda. Får ta och spara detta receptet och prova någon gång, känns som ett bra alternativ när man tröttnat på pepparkakorna.

  10. Emmy on december 1, 2010 13:19

    Vilken kanonidé med en chokladkalender!

  11. Rasmus on december 1, 2010 18:21

    Åh, vilken ära att få inleda chokladkalendern! Och vilket fint foto!
    Tack för det, Tina, och tack till er andra för kommentarerna!
    Det här är verkligen fantastiskt goda kakor, och jag gillar smakbrytningarna, men jag råder er att ta en ordentlig titt i min blogg för jag har även en hel del andra läckra chokladrecept där, bl a 7 sorters olika chocolate chip cookies! Och över 200 andra recept…

  12. tina on december 1, 2010 21:22

    Frida: :-)

    Charlotte: Japp, Rasmus recept är toppen!

    Eanie: Hurra!

    Sofie: Jag med ;-)

    Lotta: Det låter spännande. (Bild)blogga om den när energin återvänder vetja.

    Johanna: Oj. Lagade ni mat i spritkök, eller gjorde ni upp grilleld utomhus? :-D

    Anna: :-)

    Adara: Och gott det var det!

    Mårtenssons kök: Det är kul med lite oväntade kryddor i bakverk. Ska spana in era rosmarinvarianter.

    Emmy: Vad roligt att du gillar den, då får du titta in här imorgon igen då ;-)

    Rasmus: Tack för receptet! :-)

  13. Helena on december 1, 2010 21:23

    Där där låter underbart gott!

  14. tina on december 1, 2010 21:25

    Helena: Japp, det är något speciellt med hembakade chokladkakor.

  15. Christer on december 1, 2010 21:45

    Du är så klurig:)

  16. tina on december 1, 2010 21:59

    Christer: Jag skulle säga finurlig! :-D

  17. Filippa H. on december 2, 2010 17:45

    Härlig idé, och härliga kakor!

  18. tina on december 2, 2010 18:25

    Filippa: Härliga du, kikade just in din blogg. Vad fin den är! :-)

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar